O nouă întâlnire de lucru a Colegiului Prefectural Giurgiu

Ședința periodică de lucru a Colegiului Prefectural Giurgiu s-a desfășurat joi, 31 octombrie 2024, și a inclus trei teme pe ordinea de zi.

Prima temă s-a referit la activitatea Direcției de Sănătate Publică Giurgiu în anul 2023 și fost prezentată de către directorul executiv al instituției, Magdalena Mărcuț.

Domnia sa a vorbit despre Programele Naționale de Sănătate Publică care au fost derulate în conformitate cu prevederile legale în domeniu, finanțarea acestora fiind realizată din bugetul Ministerului Sănătății.

Dintre acestea, menționăm:
– Programul naţional de vaccinare;
– Programul naţional de supraveghere şi control a bolilor transmisibile prioritare;
– Subprogramul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare;
– Subprogramul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor asociate asistenţei medicale şi a rezistenţei microbiene, precum şi de monitorizare a utilizării antibioticelor;
– Subprogramul național de testare NAAT/RT-PCR și de secvențiere;
– Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA;
– Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei.

De asemenea, Serviciul Control în Sănătate Publică Giurgiu a desfăşurat activităţi specifice în domeniul sănătăţii publice de verificare a respectării prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare, a conformităţii cu prevederile normelor igienico-sanitare, a respectării legislaţiei naţionale privind starea de sănătate a personalului, în obiective cu impact asupra sănătății publice.

În județul Giurgiu, în anul 2023 a fost efectuat un număr total de 1.433 de controale (controale dispuse de Ministerul Sănătății, controale igienico-sanitare la nivel județean, controale în urma sesizărilor și controale comune cu alte autorități – IPJ Giurgiu, ITM Giurgiu, ISU Giurgiu, DSVSA Giurgiu, OJPC Giurgiu) și 26 de recontroale pentru verificarea termenelor de remediere a deficientelor constatate.
A fost aplicat un număr total de 144 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 471.300 lei.

Printre activitățile derulate de DSP Giurgiu în anul 2023 se numără și cele de evaluare și promovare a sănătății. Astfel, au fost organizate 19 campanii cu 731 de acțiuni de informare, educare și comunicare privind: Ziua Mondială a Contracepției, sănătatea orală, sănătatea mintală, Ziua Mondială a Sănătății, Săptămâna Europeană a Vaccinării, Ziua Mondială fără Tutun, prevenirea consumului de alcool etc.

Totodată, în anul 2023 DSP Giurgiu a elaborat Planul propriu de intervenție în caz de intemperii specific sezonului rece și a participat la elaborarea Planului de măsuri al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Giurgiu privind managementul situațiilor de urgenta pe timpul perioadei cu temperaturi ridicate.

Pe perioada anului 2023 a fost monitorizat și raportat zilnic la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență numărul de prezentări în UPU/CPU al refugiaților din Ucraina, precum și numărul de solicitări la nivelul Serviciului Județean de Ambulanță privind refugiații din Ucraina.

Directorul DSP Giurgiu a mai menționat că din păcate numărul de asistenți medicali școlari este deficitar la nivelul județului, mai ales în mediul rural, activitatea medicală școlară fiind susținută cu dificultate de către medicii de familie, care nu sunt remunerați pentru acest serviciu.

Cea de-a doua temă abordată în cadrul ședinței a fost cu privire la principalele noutăți legislative în domeniul asigurărilor de sănătate.

Potrivit prezentării susținute de către directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Giurgiu, Florentina Popescu, cele mai recente acte normative care reglementează acest domeniu vizează următoarele aspecte:
– posibilitatea transmiterii cererii de eliberare a cardului duplicat prin orice mijloace electronice de comunicare la distanță și valabilitatea adeverinței înlocuitoare a cardului până la data emiterii noului card duplicat;
– persoanele neasigurate pentru care există suspiciunea de afecțiune oncologică beneficiază de toate serviciile medicale ca și o persoană asigurată, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului afecțiune oncologică;
– modificarea de la 1.830 lei/lună la 2.020 lei/lună a plafonului pensiei de la care pensionarii beneficiază de compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor;
– aprobarea modelului de contract pentru decontarea cheltuielilor aferente desfășurării operațiunilor de eliminare a medicamentelor expirate și/sau neutilizate, provenite de la populație.

Prevenirea consumului de droguri în unitățile școlare din județul Giurgiu a reprezentat cea de-a treia temă prezentată membrilor Colegiului Prefectural Giurgiu.

În acest sens, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Giurgiu, comisar-șef de poliție Claudiu Ion, a precizat că la nivelul județului Giurgiu au fost realizate activități specifice de prevenire a consumului de droguri atât prin desfășurarea unor activități punctuale de informare, educare și conștientizare a efectelor negative generate de aceste substanțe, cât și prin implementarea proiectelor și campaniilor naţionale inițiate la nivelul Agenției Naționale Antidrog.

Astfel, au fost realizate 56 de activități punctuale de prevenire în unități de învățământ, beneficiari fiind 1.506 persoane, atât elevi cât și cadre didactice.

Pentru implementarea proiectelor și campaniilor naţionale inițiate la nivelul Agenției Naționale Antidrog, în perioada ianuarie – septembrie 2024 au fost desfășurate activități precum campania „Consumul de droguri ne privește pe toți” și Campania „Școala altfel – ANTIDROG”:

Tot în perioada ianuarie – septembrie 2024 specialiștii în prevenire din cadrul CPECA Giurgiu au implementat Campania „FAMILIA – PARTENER ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA DROGURILOR” și au derulat activități de informare în cadrul Campaniei MAI Legea „ANASTASIA” împreună cu reprezentanți ai Biroului de Poliție Rutieră din cadrul Poliției Municipiului Giurgiu.