Vârstnicii instituționalizați și societatea civilă – parteneriate constante și acțiuni de suflet

Cu prilejul celei mai recente ședințe de lucru a Comisiei de Dialog Social Giurgiu, consilierul din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, Denisa Cristescu, a prezentat o informare privind parteneriatele încheiate cu organizații neguvernamentale și cu reprezentanți ai societății civile care desfășoară activități de asistență socială a persoanelor vârstnice.

Este vorba despre două parteneriate.

Unul dintre acestea este încheiat cu un cămin de bătrâni din municipiul Giurgiu (care funcționează în sistem privat) și are ca obiect derularea unui program de suport, în conformitate cu legislația specifică în vigoare.

Cel de-al doilea parteneriat este un protocol de colaborare încheiat cu o instituție publică, și anume Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Giurgiu, și vizează, printre altele, organizarea de acțiuni cultural-artistice derulate în incinta centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice.

Pe lângă aceste parteneriate, DGASPC Giurgiu colaborează cu diverși reprezentanți ai societății civile care doresc să organizeze acțiuni menite să aducă un strop de bucurie în sufletele vârstnicilor instituționalizați.

Dintre acestea amintim organizarea de serbări prilejuite de zilele de naștere ale beneficiarilor, acțiuni cultural-artistice dedicate unor sărbători importante – cum ar fi: Crăciunul, Paștele, Ziua poetului Mihai Eminescu, 1 Martie, 8 Martie, Ziua persoanelor vârstnice, dar și donații periodice oferite de sponsori.

Centrele din cadrul DGASPC Giurgiu în care sunt asigurate servicii sociale pentru persoane vârstnice sunt situate în localitățile Mironești, Oncești și Hotarele, județul Giurgiu și au capacitatea de 38-60 de locuri.