Întâlnirea de lucru periodică a Comisiei de Dialog Social Giurgiu a avut loc luni, 18 noiembrie 2024, și a inclus două teme pe ordinea de zi.
Prima temă s-a referit la monitorizarea calității aerului la nivelul județului Giurgiu și a fost prezentată de către directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Giurgiu, Ioana Popescu.
Aceasta a precizat că APM Giurgiu, prin Serviciul Monitorizare și Laboratoare, supraveghează calitatea aerului pe mai multe domenii, după cum urmează:
– Calitatea precipitațiilor din punct de vedere al acidității, deoarece aceasta din urmă poate determina efecte negative asupra tuturor factorilor mediului natural și artificial; rezultatele analizelor de precipitații nu au pus în evidență aciditatea acestor probe.
– Radioactivitatea aerului, cu ajutorul unei stații automate de monitorizare a dozei gamma din aer, acesta fiind amplasată în centrul municipiului Giurgiu; valorile înregistrate la stația menționată s-au situat în limitele fondului natural.
– Calitatea aerului, printr-o rețea de monitorizare integrată în Sistemul Național de Monitorizare a Calității Aerului, parte a rețelei Naționale pentru Monitorizarea Calității Aerului (RNMCA), fiind formată din patru stații automate amplasate în județul Giurgiu – pe șoseaua București din municipiul Giurgiu, în Parcul Elevilor din municipiul Giurgiu, în curtea Stației Meteo din municipiul Giurgiu și în satul Braniștea, comuna Oinacu din județul Giurgiu.
De asemenea, lunar sunt efectuate analize de pulberi sedimentabile în trei puncte din municipiul Giurgiu (Parcul Elevilor, șos. Sloboziei și șos. București).
Rezultatele evaluării calității aerului înconjurător situează județul Giurgiu în regimul de gestionare II, ceea ce înseamnă că nivelurile de dioxid de sulf, dioxid de azot, oxizi de azot, particule în suspensie PM10 și PM2,5 , plumb, benzen și monoxid de carbon sunt mai mici decât valorile-limită prevăzute de lege.
Directorul APM Giurgiu a explicat că din acest motiv în ariile din zonele și din aglomerările clasificate în regimul de gestionare II sunt elaborate planuri de menținere și, eventual, de îmbunătățire a calității aerului.
Planul de menținere a calității aerului pentru județul Giurgiu a fost elaborat de către Consiliul Județean Giurgiu, avizat de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului și aprobat prin Hotărâre a CJ Giurgiu în anul 2018, fiind finalizat în anul 2022 și actualizat în luna august 2023.
Problema cu care se confruntă APM Giurgiu este legată de faptul că nu toate analizoarele amplasate în județul Giurgiu sunt funcționabile pentru a măsura calitatea aerului.
În acest sens, APM Giurgiu a transmis o serie de solicitări către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în vederea alocării de fonduri pentru repararea acestor stații, însă județul Giurgiu nu se află momentan pe lista eligibilă, prioritare fiind județele unde calitatea aerului este afectată.
Cel de-al doilea subiect abordat în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social Giurgiu a fost cu privire la revendicările personalului Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu și a personalului din structura județeană a Arhivelor Naționale.
Ținând seama de importanța activității veterinare la nivelul fiecărei comunități locale, medicii veterinari și personalul din cadrul DSVSA Giurgiu solicită majorarea salariului de bază potrivit art. 17 al Legii – cadru nr. 153/2017, aplicată la data actuală structurilor din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Sindicatul DSVSA Giurgiu, împreună cu Federația Sindicală a Veterinarilor din România și cu CNS Cartel Alfa, susține că alinierea salariilor de bază ale medicilor veterinari angajați ai ANSVSA cu cele ale personalului din cadrul MADR reprezintă o măsură firească și echitabilă, iar în cazul în care solicitarea nu le va fi rezolvată, vor intensifica acțiunile de protest.
Totodată, personalul din cadrul Arhivelor Naționale ale României solicită alocarea a 5% din bugetul instituției pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și respectarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă.
Președintele Sindicatului EUROPOL Giurgiu, Dan Saltelechi, prezent la ședință, a subliniat că negocierea colectivă la nivelul instituției a eșuat, astfel că începând cu data de 11.11.2024, personalul din cadrul Arhivelor Naționale ale României a declanșat grevă generală pe termen nedeterminat.
La finalul ședinței, conducerea Instituției Prefectului – județul Giurgiu a dat asigurări că revendicările sindicaliștilor au fost transmise deja către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, urmând a mai fi transmise încă o dată, în varianta detaliată.