Tema ședinței de lucru periodice a Comisiei de Dialog Social Giurgiu din data de 26 februarie 2024 a reprezentat-o prevenirea și reducerea consumului de droguri – o problemă din ce în ce mai acută cu care se confruntă în special tinerii.
Statisticile Agenției Naționale Antidrog arată că cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani), adolescența fiind perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri.
În anul 2023, la nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Giurgiu au fost implementate trei campanii informativ-preventive în vederea prevenirii și reducerii consumului de droguri, și anume:
– Campania Națională ”Consumul de droguri ne privește pe toți”;
– Campania ”Școala altfel – Antidrog”;
– Campania ”Familia – partener în lupta împotriva drogurilor”.
Tot în anul 2023 au fost organizate Concursul Național ”Mesajul meu antidrog”, precum și alte activități de marcare la nivel local a Zilei Mondiale Fără Tutun (31 mai) și a Zilei Internaționale Împotriva Traficului și Consumului Ilicit de Droguri (26 iunie).
De asemenea, specialiștii Antidrog Giurgiu au desfășurat activități punctuale, cu caracter preventiv-informativ, în mediul școlar, familial și în comunitate.
Per total, peste 5.500 de persoane au fost beneficiare ale campaniilor/sesiunilor de informare și prevenire a consumului de droguri, în special elevi din toate ciclurile de învățământ.
Potrivit specialiștilor Antidrog Giurgiu, beneficiarii s-au arătat interesați și receptivi atunci când le-au fost prezentate riscurile imense la care se expun dacă vor consuma droguri, însă atitudinea reală față de aceste substanțe nu poate fi controlată decât de către ei înșiși, aici un rol foarte important avându-l familia și anturajul.