Prevenirea și reducerea consumului de droguri – pe ordinea de zi a ședinței de lucru a Comitetului judeţean consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice Giurgiu.

Tema ședinței de lucru periodice a Comitetului judeţean consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice Giurgiu, desfășurată luni, 29 aprilie 2024, a reprezentat-o prevenirea și reducerea consumului de droguri – o problemă din ce în ce mai acută cu care se confruntă în special tinerii.

Statisticile Agenției Naționale Antidrog arată că cele mai mari rate de consum de droguri se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani), adolescența fiind perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului acestor substanțe.

În anul 2023, la nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Giurgiu au fost implementate trei campanii informativ-preventive în vederea prevenirii și reducerii consumului de droguri, și anume:
– Campania Națională ”Consumul de droguri ne privește pe toți”;
– Campania ”Școala altfel – Antidrog”;
– Campania ”Familia – partener în lupta împotriva drogurilor”.

Tot în anul 2023 au fost organizate Concursul Național ”Mesajul meu antidrog”, precum și alte activități de marcare la nivel local a Zilei Mondiale Fără Tutun (31 mai) și a Zilei Internaționale Împotriva Traficului și Consumului Ilicit de Droguri (26 iunie).

De asemenea, specialiștii Antidrog Giurgiu au desfășurat activități punctuale, cu caracter preventiv-informativ, în mediul școlar, familial și în comunitate.

Per total, peste 5.500 de persoane au fost beneficiare ale campaniilor/sesiunilor de informare și prevenire a consumului de droguri, în special elevi din toate ciclurile de învățământ.

Potrivit specialiștilor Antidrog Giurgiu, beneficiarii s-au arătat interesați și receptivi atunci când le-au fost prezentate riscurile imense la care se expun dacă vor consuma droguri, însă atitudinea reală față de aceste substanțe nu poate fi controlată decât de către ei înșiși, un rol foarte important în acest sens avându-l familia și anturajul.

Subprefectul județului Giurgiu, Mirel Brăgaru, a subliniat că în opinia sa este foarte important ca părinții și cadrele didactice să cunoască simptomatologia comportamentală a copiilor care încep să consume droguri, pentru a fi luate măsuri din timp și a nu se ajunge la dependență.

Totodată, participanții la ședință au spus că sunt de părere că școala ar trebui să aplice măsuri coercitive mai aspre în ceea ce îi privește pe copiii care consumă droguri, iar aceștia ar trebui să fie dați exemplu negativ pentru ceilalți copii.