Comitetul judeţean consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice Giurgiu s-a reunit în ședință în şedinţă periodică de lucru, care s-a desfășurat luni, 30 septembrie 2024.
În cadrul ședinței, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Giurgiu, Marian Cătălin Dumitru, a prezentat o informare referitoare la noutățile legislative din sistemul public de pensii.
De la data de 1 septembrie 2024, Legea nr. 360/2024 privind sistemul public de pensii a intrat in vigoare în integralitate, având ca obiective principale:
• eliminarea inechităților din sistemul public de pensii și restabilirea încrederii în acest sistem;
• asigurarea unui nivel de viață decent pentru pensionari;
• menținerea sustenabilității bugetare.
Deși legea a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024, anumite prevederi au fost aplicate deja de la 1 ianuarie 2024, si anume: posibilitatea de a continua activitatea până la 70 de ani, majorarea punctului de pensie la 2032 lei și termenul de 45 de zile pentru contestarea deciziilor emise de casele teritoriale de pensii.
Noua Lege a pensiilor nr. 360/2023 aduce modificări esențiale în modul de calcul al pensiilor, printre care:
– introducerea noțiunilor de: stagiu de cotizare contributiv, stagiu complet de cotizare contributiv, stadiu minim de cotizare contributiv;
– principiul stabilităţii contribuţiei la sistemul public de pensii, potrivit căruia pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani se acorda un număr suplimentar de puncte de stabilitate;
– egalizarea vârstelor standard de pensionare dintre bărbaţi şi femei (65 de ani);
– reducerea vârstei de pensionare pentru femeile cu stagiu complet de cotizare contributiv, care au crescut copii până la vârsta de 16 ani;
– înlocuirea punctului de pensie cu punctul de referință – pensiile vor fi calculate prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurați cu valoarea punctului de referință, înlocuind metoda precedentă bazată pe punctul de pensie;
– reanalizarea condiţiilor de muncă speciale şi deosebite.
Directorul CJP Giurgiu a mai precizat că la nivelul instituției pe care o conduce, în urma procesului de recalculare a pensiilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2024, a fost emis un număr de 51.055 de decizii de recalculare, care au fost distribuite, cu confirmare de primire, la domiciliul pensionarilor, prin intermediul Structurilor județene ale Companiei Posta Română.
În cazul persoanelor cărora prin recalculare a rezultat un cuantum mai mic al pensiei decât cel existent în plată, veniturile acestora nu au scăzut, rămânând cu același cuantum al pensiei în plată.
În situația în care apar neconcordanțe în deciziile primite de pensionari referitoare la neclarități legate de modul de calcul al stagiilor, punctelor de stabilitate, cuantumul pensiei etc., pensionarii pot solicita lămuriri la ghișeele din cadrul CJP Giurgiu, înainte de a depune contestația în instanță.
Până în prezent, la nivelul CJP Giurgiu au fost acordate 1.123 de audiențe pentru clarificări asupra deciziilor de recalculare și au fost înregistrate 425 de reclamații/ sesizări/ cereri de revizuire privind deciziile de recalculare, din care pentru 49 cazuri se impune revizuirea.
De asemenea, pensionarii au primit informații si clarificări asupra modului în care a fost efectuată recalcularea pensiilor, conform Legii nr. 360/2024, de la directorul executiv al CJP Giurgiu, prin intermediul aparițiilor la posturile locale de televiziune sau în mediul online.