Întâlnire de urgență cu primarii din județul Giurgiu

În contextul schimbării prognozei hidrometeorologice pentru perioada imediat următoare, în special în ceea ce privește creșterea gradului de instabilitate atmosferică, aspect care coincide cu viitura manifestată la nivelul fluviului Dunărea, vineri, 27 septembrie 2024, Instituția Prefectului – județul Giurgiu i-a convocat în regim de urgență pe primarii unităților administrativ-teritoriale din județul Giurgiu, în ședință de lucru.

Întâlnirea a avut ca scop discutarea măsurilor adoptate în cadrul ședinței din data de 26 septembrie 2024 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Giurgiu, în vederea prevenirii apariției unor efecte negative sau diminuării acestora.

Prefectul județului Giurgiu, Florentina Stănculescu, a transmis celor prezenți să trateze cu maximă seriozitate și responsabilitate pregătirea pentru gestionarea unor eventuale situații de urgență.

De asemenea, prefectul județului Giurgiu a subliniat ca este foarte important ca primarii să apeleze fără rețineri, în caz de nevoie, la Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, activat la nivelul județului Giurgiu, și să constituie serviciului de permanenţă la sediul primăriei, pe perioada de valabilitate a avertizărilor hidrometeorologice.

Primarul comunei Gostinu, comună care reprezintă o zonă sensibilă, având în vedere eroziunea de mai de pe fluviul Dunărea, a precizat că au fost constituite echipe de intervenție pe toată raza localității, pentru persoanele imobilizate la pat, și că se va acționa cu peste 500 de saci de nisip în cazul în care situația o va impune.

La ședință a fost prezent și reprezentatul Sistemului de Gospodărire a Apelor Giurgiu, care a prezentat lista localităților afectate de inundații în perioada 2010-2021.

”Din punctul de vedere al SGA Giurgiu, la cum se prezintă situația la ora actuală pe raza județului, nu vor fi probleme, pentru că acumulările sunt sub nivelul normal de retenție; luăm în calcul și perioada secetoasă, când foarte multe cursuri de apă au avut debit zero, dar depinde foarte mult și de cum este gestionată situația în amonte de zona noastră, în principal pe râurile mari”, a transmis reprezentantul SGA Giurgiu.

La ședință a participat și conducerea/ reprezentanți ai Poliției, ISU și Jandarmeriei, care a precizat că echipajele sunt pregătite să intervină în cazul producerii oricărui tip de situație de urgență și i-a asigurat pe primari de întreaga deschidere și cooperare, astfel încât această perioadă de risc să fie depășită fără a fi înregistrate pierderi de vieți omenești sau de bunuri materiale.