Structurile teritoriale din cadrul MAI – la datorie, pentru giurgiuveni, în perioada minivacanței de 1 Iunie și de Rusalii

Având în vedere că pentru majoritatea românilor urmează o nouă minivacanță, prilejuită de celebrarea Zilei Internaţionale a Copilului – 1 Iunie și de sărbătoarea Rusaliilor, la nivelul structurilor teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au fost dispuse măsurile necesare pentru ca giurgiuvenii să se poată bucura de aceste zile într-un climat de liniște și de siguranță.
Efectivele MAI vor acționa în sistem integrat, iar modul de desfășurare a misiunilor va fi monitorizat permanent, pentru a putea adapta dispozitivele la situația din teren.
O atenție deosebită va fi acordată asigurării ordinii publice, a fluenței tranzitului în punctul de frontieră Giurgiu și a siguranței rutiere.

În perioada 1-5 iunie a.c., polițiștii giurgiuveni se vor afla în stradă și în proximitatea locurilor unde au loc manifestări publice specifice acestor sărbători.
Zilnic, peste 80 de polițiști vor acţiona pe raza județului Giurgiu pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
În această perioadă se va acţiona în sistem integrat, împreună cu jandarmii giurgiuveni și cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, pentru combaterea infracţionalităţii stradale, a furturilor de şi din autoturisme, din buzunare, a tâlhăriilor, precum şi pentru identificarea persoanelor şi bunurilor urmărite în temeiul legii.
De asemenea, se va acorda o atenţie deosebită zonelor bisericilor și lăcașurilor de cult, unde urmează a se desfăşura ceremonii și slujbe religioase, dar și arterelor rutiere ce converg către municipiul Bucureşti, Republica Bulgaria sau către principalele lăcaşuri de cult și zone de agrement.

În acelaşi context, Jandarmeria Giurgiu va asigura măsurile de ordine și siguranță publică la toate evenimentele ce vor avea loc în spațiul public, atât în municipiul Giurgiu, cât și în județ.
Dintre acestea, amintim prezenţa jandarmilor pe strada Mircea cel Bătrân din municipiu şi în Parcul din localitatea Bolintin Deal, pentru a sărbători alături de cei mici Ziua copilului, la Festivalul Calușul ca pe Vlașca, manifestare cultural-artistică ce se va desfășura pe traseul: Teatrul Tudor Vianu-Parcul Mihai Viteazul, dar și la manifestările sportive ce vor avea loc pe stadionul Marin Anastasovici.

Cu prilejul minivacanței menționate, și pompierii giurgiuveni vor fi pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor implicate în diferite evenimente grave ce le pot pune viața în pericol și pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
Pentru că este și Ziua Internațională a Copilului, pe 1 iunie pompierii vor fi prezenți pe strada Mircea cel Bătrân din municipiu, acolo unde vor fi organizate o serie de manifestări cultural-artistice.
Foarte important de precizat este și faptul că cei mici, din dorința de a se bucura de vară și de vacanța care va începe în curând, merg la scăldat. Nu de puține ori aceștia aleg zonele neamenajate, cum ar fi apele Dunării, râurile, Canalul Plantelor, Groapa de Cenușă sau chiar barajul Mihăilești. Aceste locuri pot fi periculoase, în special pentru persoanele care nu știu să înoate foarte bine. Pentru a preveni evenimentele, pompierii recomandă tuturor cetăţenilor să frecventaţeze doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat şi să evite scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte şi curenţii foarte puternici.
Cei care aleg să petreacă timpul la iarbă verde, trebuie să respecte măsurile de prevenire a incendiilor și să aibă mare grijă la modul în care pregătesc grătarul.
Orice început de incendiu observat trebuie să fie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi lichidat de către pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti.

Şi la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu au fost adaptate misiunile, în scopul fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei, precum şi pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat.
Se preconizează o creştere a valorilor de trafic în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, sens în care, în funcţie de dinamica traficului, vor fi dispuse măsuri pentru: suplimentarea arterelor de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctului, respectiv de suplimentarea personalului.
Astfel, peste 400 polițiști de frontieră vor desfășura, zilnic, activități de supraveghere și control la frontiera de stat, precum și activități pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Nu în ultimul rând, specialiştii din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Giurgiu vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.
Astfel, vor fi realizate activități de prevenire a consumului de droguri în comunitate, activități dedicate Zilei Mondiale fără Tutun, Zilei Internaționale a Copilului și Sărbătorii Rusaliilor Ortodoxe.
Aceste acțiuni preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate și la evenimentele cu public numeros, în cadrul cărora vor fi organizate puncte de informare și ateliere antidrog.

Structurile teritoriale din cadrul MAI vă urează minivacanță liniștită, lipsită de evenimente nedorite, și multă sănătate!