Membrii Grupului de Lucru Mixt pentru Romi al județului Giurgiu s-au reunit miercuri, 29 martie 2023, în ședință de lucru privind problemele cu care se confruntă comunitățile de etnie romă din județul Giurgiu, dar și modalitățile de protejare și de creștere a calității vieții acestor cetățeni.
În acest sens, instituțiile implicate au prezentat acțiunile pe care le-au derulat sau care sunt în curs de derulare în această perioadă, în beneficiul comunităților rome.
Consilierul pe problemele comunităților rome din cadrul Consiliului Județean Giurgiu a transmis că derulează, la nivelul tuturor uat-urilor, o acțiune de colectare a informațiilor privind situația așezărilor informale din județ. Conform legislației în vigoare, cetățenii care locuiesc în aceste așezări pot beneficia în mod gratuit de investiții, cum ar fi acces la apă și canalizare, infrastructură de drumuri, securizarea și regularizarea malurilor apelor, colectarea deșeurilor etc, pentru a crește calitatea vieții și a scădea riscurile asupra sănătății și siguranței acestor cetățeni.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu au precizat că derulează o serie de campanii atât la nivelul unităților de învățământ, cât și al comunităților de romi, în vederea prevenirii consumului de droguri, a delincvenței juvenile, a abuzului sexual și violenței în familie, precum și a tâlhăriilor.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Giurgiu va fi prezent anul acesta la manifestările organizate de Ziua Internațională a Romilor (07 – 09 aprilie), unde nu numai că va asigura măsurile de ordine publică, ci și va informa cetățenii de etnie romă cu privire riscurile asumate în cazul în care săvârșesc o faptă antisocială.
Totodată, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu au informat că de curând, în premieră pentru județul Giurgiu, s-a desfășurat Olimpiada de limba romani (în comuna Clejani), dar și cea de-a doua ediție a Olimpiadei de istorie și cultură romă, elevii giurgiuveni de etnie romă obținând rezultate remarcabile.
Reprezentanții Partidei Romilor Pro Europa – filiala Giurgiu au transmis că pe lângă deplasările periodice în comunitățile rome, au început și campaniile de recrutare pentru ocuparea locurilor speciale de romi în licee și în facultăți. De asemenea, aceștia au semnalat și au subliniat că întreprind demersuri pentru a soluționa problema familiilor tinere de romi din județ care se află în imposibilitatea de a beneficia de teren pentru a-și construi casă, deși legea le permite acest lucru dacă întrunesc condițiile impuse. Motivul invocat de cele mai multe ori de către uat-uri este referitor la litigiile în care se află terenurile solicitate.
În cadrul ședinței s-a discutat inclusiv despre una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă comunitatea romă, și anume abandonul școlar. În vederea ameliorării acestei probleme, s-a stabilit ca la viitoare ședință a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi al județului Giurgiu, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu să prezinte o situație centralizată a abandonului școlar la nivelul întregului județ, pentru a fi demarate campaniile de informare și de conștientizarea a prevederilor care reglementează din punct de vedere legal repercusiunile pe care trebuie să le suporte părinții dacă refuză să își trimită copiii la școală.