Ședință de lucru a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi al județului Giurgiu

Marți, 31 ianuarie, sub coordonarea Instituției Prefectului – județul Giurgiu, s-a desfășurat ședința periodică de lucru a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi al județului Giurgiu.
În cadrul acesteia, s-a discutat despre stadiul de implementare la nivelul județului a ”Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022 – 2027”.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu au precizat că în perioada următoare vor centraliza situația privind numărul de elevi de etnie romă de la nivelul unităților de învățământ din județ, incluzându-i pe cei care fac parte din categoria vulnerabilă și care sunt implicați în diferite proiecte/programe socio-educaționale.

De asemenea, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Giurgiu au transmis că în această perioadă elaborează o serie de materiale informative referitoare la legislația privind prevenirea și combaterea discriminării la locul de munca, materiale ce vor fi afișate la avizierul ITM Giurgiu și publicate pe site-ul și pe pagina de facebook a ITM Giurgiu. Totodată, vor fi organizate dezbateri cu angajatorii publici și privați la sediul ITM Giurgiu, în cadrul cărora vor fi diseminate practicile pozitive din partea angajatorilor în vederea combaterii discriminării rasiale.

Nu în ultimul rând, polițiștii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Giurgiu derulează o serie de programe locale ce au ca obiectiv principal prevenirea infracțiunilor de loviri și alte violențe. Aceste programe presupun acțiuni de informare pe care polițiștii le întreprind la nivelul unităților de învățământ din județul Giurgiu și în comunitățile de romi.

La finalul ședinței s-a stabilit ca în fiecare lună, la momentul întâlnirilor de lucru ale membrilor Grupului de Lucru Mixt pentru Romi al județului Giurgiu, fiecare instituție implicată în gestionarea problemelor comunităților de etnie romă va prezenta atât acțiunile întreprinse în luna respectivă în beneficiul acestor comunități, cât și obiectivele stabilite pentru luna următoare.