Ședință de lucru a Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu

Centrul Local de Combatere a Bolilor Giurgiu s-a reunit luni, 20 martie a.c., în ședință de lucru, pentru a analiza și aproba Planul de măsuri pentru depistarea, verificarea, descurajarea și, după caz, sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de păsări și porci.

Planul menționat a fost întocmit în urma analizei contextului epidemiologic național, sub aspectul evolutiv al Pestei Porcine Africane și al Gripei Aviare înalt patogene.

Astfel, începând cu data de 20 martie a.c., instituțiile responsabile vor identifica și implementa toate măsurile pentru depistarea, verificarea, descurajarea și, după caz, sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de păsări și porci.

La nivelul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, principalele atribuții sunt următoarele:
– Asigură resursa permanentă de personal medical veterinar specializat și competent, în scopul intervenției rapide în situațiile semnalate de Poliția de Frontieră Giurgiu, Poliția Locală Giurgiu și Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu.
– Dezvoltă/ orientează măsurile implementate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în scopul prevenirii, depistării, stabilirii statusului epidemiologic și aplicării măsurilor adecvate asupra tuturor transporturilor de animale vii.
– Elaborează propuneri de atribuții și programe interinstituționale (cu consultarea prealabilă a factorilor implicați, inclusiv a reprezentanților exploatațiilor comerciale), după cum urmează:
o Stabilește acțiuni de control în echipe mixte;
o Stabilește acțiuni de monitorizare trafic;
o Stabilește acțiuni de monitorizare comerț online;
o Propune programe de identificare a exploatațiilor cu nivel ridicat de risc în apariția sau difuzarea de boli.

De asemenea, Poliția de Frontieră Giurgiu, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu și Poliția Locală Giurgiu intensifică acțiunile de patrulare, în scopul identificării/ verificării tuturor transporturilor de animale vii (porcine/ păsări), indiferent de proveniența acestora și reține toate transporturile de animale vii (porcine/ păsări) neînsoțite de documente sanitar veterinare sau pentru care sunt suspiciuni de neconcordanța între documentele însoțitoare și animalele transportate, până la sosirea, în maximum 30 minute, a medicului veterinar desemnat de DSVSA Giurgiu.

La ora actuală, potrivit reprezentanților DSVSA Giurgiu, în județul Giurgiu nu există niciun focar de Pestă Porcină Africană sau de Gripă Aviară.

În cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu, la capitolul diverse, s-a discutat despre problema stringentă cu care se confruntă șase UAT-uri din nordul județului Giurgiu, problemă legată de colectarea și transportul deșeurilor către groapa de gunoi autorizată din comuna Frătești.

Prefectul județului Giurgiu, doamna Florentina Stănculescu, a precizat că Instituția Prefectului a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții Consiliului Județean Giurgiu și cu cei ai firmei care se ocupă de colectarea și reciclarea deșeurilor în județul Giurgiu, ECO SUD S.A., în demersul ca cele două părți implicate să soluționeze această problemă care afectează locuitorii celor șase UAT-uri.

Conform prevederilor legale în vigoare, problema deșeurilor nu poate fi soluționată decât de către Consiliul Județean Giurgiu și de firma ECO SUD, cu care se află în relație contractuală.

Totodată, pentru a avea o imagine clară asupra acestui subiect, prefectul județului Giurgiu a solicitat reprezentanților Gărzii de Mediu Giurgiu să prezinte cu celeritate o informare cu privire la situația deșeurilor din localitățile afectate.