Proiecte, acțiuni și campanii în beneficul comunităților rome din județul Giurgiu

Membrii Grupului de Lucru Mixt pentru Romi al județului Giurgiu s-au reunit miercuri, 30 august a.c., în ședință de lucru, pentru a discuta stadiul de implementare la nivelul județului a ”Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022 – 2027”.

Concret, această strategie are ca scop protejarea și creșterea calității vieții cetățenilor de etnie romă, în special în ceea ce privește sănătatea, educația, accesul la piața muncii, dar și alte obiective importante, cum ar fi îmbunătățirea condițiilor de locuire a membrilor comunităților vulnerabile cu romi și combaterea discriminării și a atitudinilor antirome.

În acest sens, instituțiile competente derulează periodic proiecte, acțiuni și campanii în beneficul comunităților rome din tot județul.

Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu, în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Giurgiu au derulat în cursul verii o serie de acțiuni de prevenire și informare în rândul cetățenilor de etnie romă, în special în rândul tinerilor, privind traficului de persoane, consumul de droguri, violența domestică și alte infracțiuni de acest gen. Astfel de acțiuni vor continua odată cu debutul noului an școlar, în toate unitățile de învățământ din județ.

De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu s-a preocupat de realizarea demersurilor necesare în vederea ocupării în integralitate a locurilor pentru elevii de etnie romă din școlile și liceele giurgiuvene. În același timp, instituția a elaborat un set de măsuri ce au ca scop sprijinirea acestor elevi, printre care se numără și angajarea unui consilier cu studii psiho-pedagogice de etnie romă, care să interacționeze mai eficient cu elevii romi.

Pe viitor, se are în vedere continuarea deplasărilor membrilor GLM al județului Giurgiu în localitățile unde există comunități semnificative de romi, după modelul întâlnirii din luna iunie din orașul Bolintin Vale, pentru a comunica mai ușor cu cetățenii de etnie romă, a le afla în mod direct problemele și a întreprinde demersurile necesare, în limita competențelor legale, pentru a rezolva aceste probleme și a îmbunătăți nivelul de trai al acestor cetățeni.