Programele Naționale de Sănătate Publică derulate la nivelul județului Giurgiu au reprezentat principalul subiect pe ordinea de zi a ședinței periodice a Colegiului Prefectural Giurgiu, desfășurată joi, 26 octombrie 2023

Conform prezentării susținute de către directorul Direcției de Sănătate Publică Giurgiu, doamna Magdalena Mărcuț, instituția derulează următoarele programe naționale de sănătate publică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind sănătatea publică:

I. Programul naţional de vaccinare.
II. Programul naţional de supraveghere şi control a bolilor transmisibile prioritare.
III. Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA .
IV. Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei.
V. Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă.
VI. Programul naţional de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate.
VII. Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului.

În primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul județului Giurgiu au fost vaccinate aproape 15.000 de persoane, cele mai multe cu vaccin antigripal.

Începând cu data de 12.09.2023, a intrat în vigoare Ordinul MS nr. 3210/2023 prin care vaccinul antigripal și cel împotriva virusului papiloma uman – HPV nu vor mai fi distribuite de către direcțiile de sănătate publică ca în anii anteriori, urmând ca acestea să fie eliberate din farmacile cu circuit deschis, pe bază de prescripție medicală emisă de medicul de familie.

În ceea ce privește supravegherea şi controlul bolilor transmisibile prioritare, în primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul județului Giurgiu cea mai răspândită boală transmisibilă a fost infecția cu SARS-CoV-2, care a afectat 1.164 de persoane.

În anul 2023, finanțarea programelor de sănătate publică este realizată din bugetul Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății a alocat județului Giurgiu un buget de 7.069 de mii lei pentru desfășurarea activităților specifice din cadrul programelor naționale de sănătate publică.