Cea mai recentă ședință periodică de lucru a Comisiei de Dialog Social Giurgiu s-a desfășurat vineri, 30 august 2024 și a avut ca temă pe ordinea de zi prezentarea de informații referitoare la activitățile desfășurate de către instituțiile competente în vederea îndeplinirii obiectivelor și sarcinilor cuprinse în ”Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022 – 2027”.
În anul 2024, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Giurgiu a derulat o serie de campanii anti-discriminare în rândul angajatorilor și pentru promovarea beneficiilor financiare aferente statului de angajator de inserție, în contextul penuriei de forță de muncă cu care se confruntă România în acest moment.
Totodată, A.J.O.F.M. Giurgiu a desfășurat o campanie în vederea creșterii gradului de informare a persoanelor provenind din grupuri vulnerabile cu privire la serviciile de ocupare ale A.N.O.F.M., campanie adresată persoanelor de etnie romă, cu implicarea comunității locale, în special a celei de etnie romă.
Cu scopul valorizării capitalului uman, cu accent pe tineri și pe femei de etnie romă inactive pe piața muncii din mediul rural, A.J.O.F.M. Giurgiu a inițiat, promovat și implementat un pachet integrat de servicii personalizate pentru aceste persoane.
A.J.O.F.M. Giurgiu urmărește stimularea plasării pe piața muncii a persoanelor de etnie romă și prin implementarea Programelor Naționale de antreprenoriat și economie socială.
În anul 2024, Consiliul Județean Giurgiu – în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie în România – filiala Giurgiu – a implementat proiectul ”Caravana medicală mobilă” în 11 localități din județ, ce a avut ca obiectiv general facilitatea accesului la servicii de sănătate a grupurilor vulnerabile, inclusiv cetățenii de etnie romă, pentru prevenirea bolilor netransmisibile și a bolilor infecțioase.
De asemenea, în cadrul parteneriatului cu Palatul Copiilor Giurgiu, Consiliul Județean Giurgiu a finanțat concursul județean de educație civică ”Detașamentul meu antidrog”, în vederea creșterii gradului de conștientizare a elevilor, inclusiv a celor de etnie romă, asupra consecințelor nocive asociate consumului de droguri.
Consiliul Județean Giurgiu a derulat și diverse evenimente culturale dedicate în special cetățenilor de etnie romă, la nivel județean și local, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Giurgiu, cum ar fi ”Ziua Internațională a Romilor”.
Pentru îndeplinirea obiectivelor cuprinse în ”Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor romåni aparținånd minorității rome”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Giurgiu, împreunä cu partenerii säi, Fundația Estuar și Asociatia Four Change, a finalizat proiectul „Servicii integrate pentru grupuri vulnerabile – o punte pentru dezvoltarea comunitățiior locale”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, derulat în cadrul Programului ”Dezvoltare Localä, reducerea säräciei și creșterea incluziunii romilor”.
Obiectivul general al proiectului a constat în dezvoltarea unui pachet complex de servicii sociale de calitate, adaptat nevoilor reale ale beneficiarilor, care a inclus mäsuri de dezvoltare localä în domenii precum: educație, ocupare, asistențä socialä, locuire și antidiscriminare, de care au beneficiat 1.265 de persoane apaținând grupurilor vulnerabile din comunitäți din județele Giurgiu și Prahova.
De asemenea, D.G.A.S.P.C. Giurgiu a avut inițiativa organizärii unui campionat de fotbal pentru adolescenții atât de etnie română, cât și romă, aflați în plasament de tip rezidențial, din localitățile Vălenii de Munte, Perișoru, Roșiorii de Vede, Alexandria și Giurgiu
Acest eveniment a oferit participanților ocazia de a-și demonstra fairplay-ul, disciplina, colaborarea în echipä și le-a oferit prilejul de a socializa și de a-și diversifica activitățile creative de petrecere a timpului liber.
D.G.A.S.P.C. Giurgiu a mai organizat și alte activități dedicate inclusiv copiilor de etnie romă din județul Giurgiu, cum ar fi un concurs de pescuit și tabere la munte și la mare.
Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu a inclus elevii de etnie romă în programele de remediere școlară tip ”Școală după școală”, ”A doua șansă”, Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, dar și în programe care vizează acordarea de tichete sociale, transport, masă caldă etc.
Totodată, I.Ș.J. Giurgiu a înființat în fiecare unitate școlară o Comisie pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și a discriminării, și alocă două locuri pentru elevii de etnie romă pentru fiecare profil și clasă de liceu, cu scopul de a le oferi acestora accesul la educație în ciclul liceal.
I.Ș.J. Giurgiu s-a preocupat și pentru o mai bună înțelegere a diversității etnice și a interculturalității, organizând activități extracurriculare, cu precădere în unitățile școlare din județ unde procentul elevilor de etnie romă depășește 15%.
În vederea prevenirii și combaterii discriminării cetățenilor de etnie la locul de muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu a realizat, în decursul anului 2024 până în prezent, dezbateri cu angajatorii privați, la sediul unității, și a elaborat o serie de materiale informative referitoare la legislația în domeniu. Astfel de dezbateri se vor desfășura pe tot parcursul anului 2024.
În perioada 01.01.2024 – 13.08.2024, I.T.M. Giurgiu nu a primit sesizări din partea autorităților implicate la nivel județean în gestionarea dificultăților cu care se confruntă cetățenii de etnie romă, referitoare la situații de discriminare pe criteriul etnic sau la alte probleme de acest gen.
Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu a desfășurat în perioada ianuarie 2024 – iulie 2024 o serie de acțiuni referitoare la combaterea discriminării și atitudinilor antirome generatoare de discurs incitator la ură sau infracțiuni motivate de ură, cum ar fi campanii de informare/ conștientizare, cu accent pe mediul online, dar și în cadrul unităților de învățământ preuniversitar, atât din mediul urban, cât și rural.
De asemenea, polițiști din cadrul I.P.J. Giurgiu au participat la cursuri de instruire în domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor motivate de ură, antisemitismului, xenofobiei, discriminării și violenței asupra fetelor și femeilor de etnie romă.
Inspectorul-șef al I.P.J. Giurgiu, Ionuț dana, prezent la ședință, a transmis că în anul 2024 până în prezent nu au fost înregistrate infracțiuni motivate de ură sau cazuri care să vizeze discriminarea cetățenilor de etnie romă sau alte probleme de amploare generate de către acești cetățeni.
În schimb, în ultima perioadă, tineri care beneficiază de măsura de protecție socială în cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu au creat probleme oamenilor legii, săvârșind infracțiuni de furt în unități comerciale.
La rândul său, reprezentantul D.G.A.S.P.C. Giurgiu prezent la ședință a spus că problema acestor tineri este una dificil de gestionat, deoarece pe de o parte Direcția se confruntă cu deficit de personal, cel existent făcând față cu greu numărului mare de beneficiari, iar pe de altă parte prevederile legale nu îi obligă pe tinerii instituționalizați să urmeze ședințe de consiliere psihologică, aceștia având dreptul de a refuza să discute cu un specialist în domeniu.