Măsuri de urgenţă adoptate de autorităţi în contextul fenomenelor meteo extreme din perioada 25.11-26.11.2023

Având în vedere avertizarea meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie în data de 25.11.2023, potrivit căreia judeţul Giurgiu se află sub incidența unui cod portocaliu de precipitaţii abundente, valabil în perioada 25.11.2023, ora 10:00 – 26.11.2023, ora 18:00, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Giurgiu s-a reunit sâmbătă, 25.11.2023, în ședință extraordinară, pentru a dezbate și adopta următoarele măsuri:

1. Suplimentarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Giurgiu (activat începând cu data de azi, 25.11.2023, ora 10:00, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al judeţului Giurgiu cu personal din cadrul dispeceratului I.S.U.J. Giurgiu) cu personal din cadrul instituţiilor care îndeplinesc funcţii de sprijin conform cu riscul gestionat, în urma ordinului preşedintelui C.J.S.U. Giurgiu pentru monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteorologice periculoase.

2. Întreprinderea următoarelor măsuri la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al judeţului Giurgiu:
– pregătirea unei rezerve de personal formată din câte 10 cadre la nivelul fiecărei subunităţi, în măsură să intervină la solicitare;
– pregătirea tehnicii operative specifică tipului de risc menționat, pentru a putea interveni rapid dacă situația o va cere;
– monitorizarea continuă a fenomenelor meteorologice avertizate.

3. Monitorizarea circulației pe drumurile rutiere din județul Giurgiu la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu.

4. Asigurarea măsurilor în sprijin, dacă este cazul, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu.

5. Monitorizarea cu atenție sporită, la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Giurgiu, a evoluţiei nivelurilor şi debitelor pe cursurile de apă din judeţul Giurgiu, respectiv pregătirea forţelor, a mijloacelor şi a materialelor pentru intervenţii operative, în vederea limitării şi diminuării efectelor negative ale viiturilor.

6. Suplimentarea numărului echipelor de intervenție la nivelul E-Distribuţie Muntenia – Zona Reţea MT-JT Giurgiu, pentru a se acţiona operativ în cazul producerii de avarii la reţelele electrice.

7. Instituirea la nivelul primăriilor a serviciul de permanenţă la sediul primăriei, în conformitate cu prevederile O.M.A.I. nr. 736 din 2005, în vederea primirii deciziilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu şi pentru transmiterea informaţiilor privind evoluţia fenomenelor periculoase, efectele lor, măsurile luate şi măsurile suplimentare necesare.