Măsuri de ordine și siguranță publică întreprinse la nivelul structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, în contextul sărbătorilor pascale ortodoxe

Ne aflăm în preajma sărbătorilor pascale ortodoxe, o perioadă încărcată cu emoții, dar și o perioadă predispusă producerii unor evenimente mai puțin dorite.
Pentru ca giurgiuvenii să se poată bucura de sărbătoarea Învierii Domnului așa cum se cuvine, structurile teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor fi, ca de obicei, la datorie.
Acestea sunt pregătite să intervină prompt și eficient, pe toată raza județului Giurgiu, în vederea gestionării unor eventuale situații de urgență și pentru asigurarea unui climat de siguranță pentru cetățeni.

Astfel, în perioada 14 – 17 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgu vor acționa, zilnic, în toate zonele publice aglomerate, respectiv în centre comerciale, piețe, mijloace de transport în comun, pe terase, în parcuri. Vor fi verificați agenţii economici care desfăşoară activităţi de prelucrare, depozitare, transport, comercializare de animale vii sau alimente de origine animală, produse de panificaţie, precum şi băuturi alcoolice, sub aspectul respectării normelor sanitar-veterinare şi înregistrării în evidenţele financiar-contabile a cantităţilor de mărfuri aprovizionate sau vândute.
În Sfânta noapte a Învierii, poliţiştii giurgiuveni vor fi la datorie, în zona lăcaşelor de cult, dar şi pentru fluidizarea traficului.

Tot în contextul sărbătorilor pascale ortodoxe, peste 120 de jandarmi giurgiuveni vor fi la datorie, alături de cetățeni, cu ocazia sărbătorilor pascale. Aceștia vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică atât în municipiul Giurgiu, cât și în localitățile din județ.
În acest sens, efective de jandarmi vor fi prezente in zona lăcașurilor de cult pentru a asigura desfășurarea în condiții de ordine a slujbelor religioase, ținând cont de faptul că se estimează participarea unui număr mare de persoane în lăcașurile de cult, în special în Noaptea de Înviere. Prin măsurile aplicate, jandarmii vor avea grijă ca fiecare cetățean să petreacă aceste zile de sărbătoare în siguranță.

În perioada sărbătorilor pascale, şi pompierii vor fi la datorie. Misiunea acestora este de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni pentru acordarea primului ajutor medical. În Noaptea de Înviere, atenția va fi îndreptată către biserici, pentru că se estimează participarea unui număr mare de persoane la slujbele religioase.
Pompierii sfătuiesc cetățenii să aibă mare grijă la folosirea lumânărilor. Acestea nu trebuie așezate în apropierea materialelor care pot lua foc sau în locuri unde pot ajunge copiii mici şi animalele de companie. La fel de important este și faptul că lumânările nu trebuie lăsate să ardă pe timpul nopții și nici dacă proprietarii trebuie să părăsească locuința, chiar și pentru puțin timp.

Totodată, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu se mențin măsurile care să asigure derularea unui control eficient şi operativ în punctele de frontieră deschise traficului de călători și autovehicule. În această perioadă, a fost suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura punctului. Astfel, aproximativ 400 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.
În acelaşi timp, reprezentanţii Poliției de Frontieră Giurgiu menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statul vecin, alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune.
În contextul în care se vor crea aglomerări, vor fi suplimentate arterele de control, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.

Nu în ultimul rând, specialiştii din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Giurgiu vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, pentru persoanele care se vor afla în zonele turistice sau de agrement, în locurile de cazare, în spațiile recreaționale de petrecere a timpului liber sau persoanelor care participă la evenimente cultural-artistice.

Reprezentanţii structurilor teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne urează giurgiuvenilor sărbători pascale liniștite alături de cei dragi!