Măsuri de ordine și siguranță publică întreprinse la nivelul structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, în contextul minivacanței de 1 Mai – Ziua Internațională a Muncii

În contextul minivacanței prilejuite de celebrarea Zilei Internaționale a Muncii – 1 mai – structurile teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să acționeze prompt și eficient, pe toată raza județului Giurgiu, în vederea gestionării unor eventuale situații de urgență și pentru asigurarea unui climat de siguranță pentru cetățeni.
Prioritățile efectivelor MAI pentru aceste zile sunt asigurarea ordinii publice, în același timp cu asigurarea fluenței tranzitului în punctul de frontieră Giurgiu și a siguranței rutiere.

În perioada 29 aprilie – 1 mai a.c., o medie zilnică de peste 150 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu vor fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure, în liniște și siguranță de această minivacanță.
Polițiștii din cadrul dispozitivelor de ordine și siguranță publică vor acționa în sistem integrat și vor fi prezenți în stradă pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, protejarea drepturilor, libertăților și patrimoniului, precum și pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.
Polițiștii rutieri atrag atenția asupra importanței respectării regulilor de circulație și, în special, a celor referitoare la conducerea sub influența băuturilor alcoolice, consumul de alcool scăzând capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului.

În aceeași perioadă, jandarmii giurgiuveni vor acționa zilnic pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pe raza judeţului Giurgiu, fiind prezenți în zonele de picnic, de agrement, dar și în Parcul Natural Comana.
Pentru siguranța cetățenilor, patrulele de ordine publică vor acționa atât independent, cât și în cooperare cu poliția și vor avea în vedere: creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, prevenirea și combaterea oricăror posibile incidente, depistarea și sancționarea celor care comit fapte ce pot tulbura ordinea și liniștea publică.

Și pompierii vor fi la datorie în această minivacanță. Zilnic, aceștia vor fi pregătiți să intervină pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor implicate în diferite evenimente grave ce le pot pune viața în pericol.
În această perioadă, tot mai multe persoane îşi petrec timpul liber în mijlocul naturii. Acestea trebuie să respecte măsurile de prevenire a incendiilor și să aibă mare grijă la modul în care pregătesc grătarul, dacă merg la iarbă verde, de 1 Mai.
Focul trebuie făcut doar în locurile special amenajate și fără a folosi substanţe inflamabile. 
Nu trebuie aprinse focare direct pe sol pentru că flăcările se pot extinde la vegetație, într-o clipă de neatenție.
Arderea trebuie supravegheată continuu, deoarece vântul ar putea schimba direcţia flăcărilor și chiar duce scânteile la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată.
Este recomandat ca oamenii să aibă la dispoziţie mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu sau o rezervă de apă.

De asemenea, pentru că în acest sfârşit de săptămână se estimează o creștere a traficului de persoane și mijloace de transport în punctele de trecere a frontierei, la graniţa cu Bulgaria, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu vor fi dispuse toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ.
Pentru fluidizarea traficului, se va suplimenta numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor.
Astfel, în perioada 29 aprilie – 1 mai a.c, peste 400 polițiști de frontieră vor desfășura, zilnic, activități de supraveghere și control a frontierei de stat.
De asemenea, dacă situaţia o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară sau de intrare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.

Nu în ultimul rând, în perioada minivacanței de 1 Mai, specialiştii din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Giurgiu vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, în cadrul campaniei naționale ”Consumul de droguri ne privește pe toți”.
Acțiunile preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate care, în aceste zile libere, vor reprezenta atracții turistice, zonele turistice sau de agrement, evenimentele cu public numeros – festivaluri, concerte, târguri, zilele orașelor etc.
Pentru a petrece în siguranță, specialiștii recomandă cetățenilor să manifeste prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să nu consume băuturi din sticle desfăcute, să supravegheze prepararea băuturilor solicitate, sa fie atenți la prieteniile ocazionale și să nu dea curs conflictelor spontane.

Reprezentanţii structurilor teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne urează giurgiuvenilor să aibă parte de o minivacanță liniștită, cu sănătate și cu bucurii!