Lucrătorii poștali își cer drepturile!

Comisia de Dialog Social Giurgiu s-a reunit vineri, 30 iunie, a.c. în ședință de lucru, principalul subiect discutat referindu-se la situația apărută la nivelul Campaniei Naționale Poșta Română S.A., și anume deciziile de restructurare la nivelul acestei instituții și efectele aferente.

La ședință a fost prezent președintele Blocului Național Sindical – filiala Giurgiu, domnul Șerban Oprică, și liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștei Române – filiala Giurgiu, domnul Claudiu Tănase.

”Este o situație destul de dificilă în ceea ce privește relația dintre sindicat și CNPR, situație care a debutat la finalul anului 2022 și care persistă, deoarece nu au fost identificate căi de restabilire a dialogului, astfel încât să fie rezolvate atât problemele angajaților, cât și cele ale angajatorului”, a transmis liderul SLPR – filiala Giurgiu.

Acesta a expus principalele revendicări ale lucrătorilor poștali, și anume: transparență și predictibilitate în actul managerial de la nivelul CNPR; analizarea, caz cu caz, a situației privind consecințele reducerii numărului de lucrători poștali în comunitățile mici; implementarea unui sistem de salarizare motivant și nediscriminatoriu, în condițiile în care, la ora actuală, majoritatea salariaților CNPR încasează salariul minim pe economie.

De asemenea, aceste revendicări sunt completate de o serie de întrebări adresate de către lucrătorii poștali Guvernului României și CNPR, la care se adaugă și solicitarea organizării unei convocări de lucru la nivel înalt, care să aibă ca principală temă creșterea profitabilității CNPR, dar și aspecte legate de creșterea bunăstării angajaților acestei companii.

Documentele prezentate în cadrul ședinței vor fi transmise de către Instituția Prefectului – județul Giurgiu către CNPR și către Ministerul Muncii, urmând ca SLPR – filiala Giurgiu să fie informat de îndată ce va fi primit un răspuns.

Cel de-al doilea subiect abordat în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social Giurgiu a fost legat de publicarea recentă de către Institutul Național de Statistică a primelor rezultate definitive ale Recensământului Populației și Locuințelor 2021.

Acest set de date cuprinde informații referitoare la caracteristicile demografice ale populației României, pe sexe, grupe de vârstă, în funcție de domiciliu, locul nașterii, starea civilă etc.

Datele pot fi consultate pe site-ul Institutului Național de Statistică. accesând link-ul https://insse.ro/cms/, iar cele referitoare la județul Giurgiu se regăsesc pe site-ul Direcției Județene de Statistică Giurgiu, accesând link-ul https://giurgiu.insse.ro/recensamantul-populatiei-si-al-locuintelor-2021/rpl-2021-date-definitive/.