Prefectul şi subprefectul judeţului Giurgiu, doamna Florentina Stănculescu, respectiv doamna Ana Maria Voevozeanu, alături de directorul cancelariei prefectului, de consilieri şi de angajaţi ai instituţiei, au participat joi, 20 octombrie a.c., la evenimentul omagial dedicat marelui voievod Mihai Viteazul, desfășurat în municipiul Giurgiu, în parcul ce îi poartă numele, lângă statuia ecvestră a acestuia.
Inițiativa manifestării, aflată la prima ediție anul acesta, a aparținut președintelui Asociației Române din Țara Galilor, domnul Ștefan Giurcă, care a beneficiat de sprijinul Primăriei municipiului Giurgiu în vederea materializării.
Manifestarea a reunit oficialități centrale, județene și locale, întâmpinate cu onor militar, și a avut inclus în program un ceremonial religios susținut de un sobor de preoți din cadrul Episcopiei Giurgiului, discursuri ale personalităților prezente, precum și depuneri de coroane de flori la Monumentul dedicat marelui voievod Mihai Viteazul.
Tot în memoria renumitului domnitor și a faptelor sale de vitejie, participanții au fost invitați să admire expoziția istorică pregătită de reprezentanţii Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu” Giurgiu.
”Manifestarea de mare însemnătate istorică de astăzi, dedicată voievodului Mihai Viteazul, reprezintă un exemplu de omagiere a faptelor eroice ale înaintaşilor noştri și o modalitate de a evidenția trecutul glorios al nației noastre, în spiritul patriotismului și al mândriei de a fi român. După cum prea bine se știe, Mihai Viteazul este voievodul intrat în conștiința românească și universală ca simbol al primei Uniri a tuturor românilor, țelul său fiind refacerea „Daciei” independente. Victoriile răsunătoare ale voievodului valah împotriva armatelor otomane au stârnit admirația întregii lumi creștine și au oferit speranța de eliberare a locuitorilor din țările vecine asuprite, Mihai Viteazul fiind supranumit „Steaua lor de la răsărit”. Sub spectrul aceleași sintagme metaforice va dăinui veșnic în memoria și în inima poporului român, unde și-a câștigat locul, la fel cum a biruit în bătălii. Felicitări inițiatorilor și organizatorilor care ”au dat viață” evenimentului de mare anvergură culturală de astăzi, dovadă că Giurgiu nu își uită istoria, ci păstrează vie măreția momentelor care ne-au marcat ca județ”, a transmis prefectul județului Giurgiu, cu ocazia manifestării.
Conform inițiatorilor și organizatorilor, se dorește ca astfel de evenimente să devină o tradiție în județul Giurgiu, în memoria eroismului înaintașilor noștri și pentru a evidenția importanța istorică și culturală locală.