Dezbatere cu tema ”Descoperă Dunărea!”

Institutia Prefectului – judetul Giurgiu, în parteneriat cu Asociația ”Prietenii de lângă Tine”, a organizat joi, 30 iunie a.c., o dezbatere cu tema ”Descoperă Dunărea!”, temă aleasă pentru ediția din acest an la nivel european.

Dezbaterea a adus la aceeaşi masă autorităţi cu responsabilităţi în protejarea şi conservarea mediului (Sstemul de Gospodărire a Apelor Giurgiu, Comisariatul Județean Giurgiu – Garda Națională de Mediu, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Giurgiu, Direcția Silvică Giurgiu, ANIF Giurgiu, Administrația Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu, Primăria Municipiului Giurgiu, Consiliul Județean Giurgiu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Vlașca” Giurgiu, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu, Inspectoratul Județean de Jandarmi Giurgiu), care au discutat atât despre potențialul Dunării, cât și despre modalitățile prin care să fie evitată poluarea acestei surse vitale.

Evenimentul încheie seria manifestărilor desfășurate în municipiul și județul Giurgiu, de Ziua internațională a Dunării, sărbătorită an de an la data de 29 iunie, cu scopul conştientizării din partea cetăţenilor a importanței respectului față de apă, dar și a faptului că apa fluviului poate fi utilizată nu doar pentru alimentarea cu apă potabilă, ci și pentru alte domenii de activitate, cum ar fi: agricultura, piscicultura, hidroenergia, industria, navigaţia și agrementul.

”În fiecare an, la data de 29 iunie este sărbătorită Ziua Internațională a Dunării. Anul acesta, activităţile dedicate se desfăşoară sub sloganul „Descoperă Dunărea!”. Dezbaterea de astăzi are scopul de a redescoperi împreună frumusețile bătrânului fluviu pentru ca, mai apoi, printr-un efort comun, să ne asigurăm că și generațiile viitoare vor avea posibilitatea să admire ceea ce, astăzi, nouă ne încântă privirile”, a precizat prefectul județului Giurgiu, doamna Florentina Stănculescu.

”„Să păstrăm apele Dunării mereu curate!” este o obligație civică a tuturor celor care trăiesc de-a lungul apelor sale, descoperindu-i astfel permanent resursele și potențialul unic. Apele Dunării sunt sursă de hrană și bunăstare a peste 80 de milioane de oameni care trăiesc în bazinul Dunării. Dintre aceștia, o pătrime sunt dependenţi direct de Dunăre. Dintre toate țările prin care trece bătrânul fluviu până ajunge în Marea Neagră, țara noastră este binecuvântată și privilegiată aș spune: mai mult de o treime din lungimea Dunării se află pe teritoriul românesc și în același timp formează granița cu statele vecine. De asemenea, peste 97% din suprafața României se află în bazinul Dunării. Pornind de la ceea ce oferă Dunărea comunităților riverane (apă potabilă, hrană, hidroenergie, transport sau habitat), România capătă o poziție strategică din perspectiva importanței pe care fluviul îl conferă din punct de vedere geografic, dar și al resurselor și al beneficiilor valoroase ale acestuia. Pentru protecția Dunării a fost elaborată și se realizează Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării. Aceasta prevede dezvoltarea potențialului economic și îmbunătățirea condițiilor de mediu în zonă. Totodată, Strategia încurajează cooperarea pe termen lung, atât între autoritățile locale și regionale, cât și între administrația publică centrală, mediul privat și organizaţii neguvernamentale, prin generarea de proiecte pentru dezvoltarea țării. Regiunea Dunării este casa a peste 110 milioane de oameni, care au rolul de a deveni agenții de protejare ai celui mai lung fluviu din Uniunea Europeană”, a transmis reprezentantul Asociației ”Prietenii de lângă Tine”, doamna Mariana Mitroi.