Continuă controalele autorităților la centrele rezidențiale

În perioada 10 – 16 iulie 2023, două comisii mixte de control constituite prin Ordin al prefectului, conform Ordinului ministrului de interne, efectuează verificări la centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice, pentru adulți cu dizabilități și la centrele de plasament copii, care funcționează pe raza județului Giurgiu.

Cele două comisii mixte de control sunt formate din reprezentanți ai: Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Inspectoratului Teritorial de Muncă Giurgiu, Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Giurgiu, Direcției de Sănătate Publică Giurgiu, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu și Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Vlașca” al județului Giurgiu.

În urma controalelor efectuate la data de 12 iulie 2023, comisiile în cauză au dispus:
– 4 opriri temporare până la remedierea deficiențelor, dintre care 2 pentru centre rezidențiale destinate îngrijirii și asistenței persoanelor cu dizabilități și 2 pentru centre rezidențiale destinate îngrijirii și asistenței persoanelor vârstnice;
– 1 propunere de închidere pentru o perioadă de până la 6 luni pentru un centru rezidențial destinat îngrijirii și asistenței persoanelor vârstnice.
Au fost aplicate 46 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 271.000 lei.
Măsurile de oprire temporară a prestărilor de servicii până la remedierea deficienţelor şi propunerea de închidere pentru o perioadă de până la 6 luni au fost dispuse de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Menționăm că tot la data de 12 iulie 2023, la sesizarea Inspectoratului Județean de Poliție Giurgiu, una dintre comisii a verificat un centru destinat îngrijirii și asistenței persoanelor vârstnice care deținea numai acreditare, nu și licență pentru prestarea serviciilor de asistență socială. În acest caz, ANPC a dispus măsura de oprire temporară a activității până la remedierea deficienței în cauză.

Totodată, comisia a constatat că viața și sănătatea beneficiarilor acestui centru nu este pusă în pericol.
Precizăm că centrele rezidențiale verificate la data de 12 iulie 2023 funcționează în regim privat.