CJSU Giurgiu – măsuri adoptate în regim urgență în contextul Codului Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată

Având în vedere avertizarea meteorologică din data 26.07.2023, potrivit căreia judeţul Giurgiu se află sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în perioada 26.07.2023, ora 10:00 – 27.07.2023, ora 02:00, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu s-a întrunit în ședință extraordinară pentru a adopta următoarele măsuri:

1. Activarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Giurgiu la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Giurgiu pentru monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteorologice periculoase, cu asigurarea condiţiilor necesare (prin pregătirea forţelor şi mijloacelor proprii, conform competenţelor) pentru a se acţiona preventiv în situaţia apariţiei unor factori de risc care pot genera situaţii de urgenţă, cu reprezentanți ai structurilor care asigură funcții de sprijin.
2. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Giurgiu, se vor lua următoarele măsuri:
– operaţionalizarea grupei operative începând de azi, 26.07.2023, ora 11:00, până la încetarea fenomenelor meteorologice avertizate;
– constituirea unei rezerve de personal formată din câte 20 de militari de la nivelul fiecărui detașament de pompieri, în măsură să intervină la solicitare;
– pregătirea tehnicii operative specifică tipului de risc menționat, pentru a putea interveni rapid dacă situația o va cere;
– monitorizarea continuă a fenomenelor meteorologice avertizate.
3. La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, se va monitoriza circulaţia pe drumurile rutiere din judeţul Giurgiu.
4. La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu, se vor asigura măsuri în sprijin, dacă este cazul.
5. La nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Giurgiu, se va monitoriza cu atenţie sporită evoluţia nivelurilor şi debitelor pe cursurile de apă din judeţul Giurgiu, respectiv se vor pregăti forţele, mijloacele şi materialele pentru intervenţii operative în vederea limitării şi diminuării efectelor negative ale viiturilor.
6. La nivelul E-Distribuţie Muntenia – Zona Reţea MT-JT Giurgiu, se va suplimenta numărul echipelor de intervenţie pentru a se acţiona operativ în cazul producerii de avarii la reţelele electrice.
7. La nivelul primăriilor se va institui serviciului de permanenţă la sediul primăriei în conformitate cu prevederile O.M.A.I. nr. 736 din 2005, în vederea primirii deciziilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu şi pentru transmiterea informaţiilor privind evoluţia fenomenelor periculoase, efectele lor, măsurile luate şi măsurile suplimentare necesare.