Acțiuni de prevenire și informare a cetățenilor cu privire la alegerea locurilor amenajate pentru scăldat

Începând de astăzi, 18 iunie a.c., echipaje mobile din cadrul ISU vor organiza acțiuni de prevenire și informare a cetățenilor cu privire la alegerea locurilor amenajate pentru scăldat.
Acțiunile se desfășoară în contextul în care luna aceasta, doi tineri de 17 și 18 ani și-au pierdut viața după ce au mers la scăldat în apele Dunării și pe Canalul Plantelor.
Acțiunile vizează următoarele zone:
– plaja Gostinu;
– plaja veche;
– groapa de cenușă;
– barajul Mihăilești;
– podurile Grădinari și Malu Spart;
– localitățile Bolintin Vale, Bolintin Deal, Buturugeni, Zorile, Tântava, Mihai Vodă.
Concret, autospecialele de pompieri au transmis mesaje preînregistrate referitoare la respectarea tuturor măsurilor de siguranță în apă și în apropierea acesteia.
De asemenea, având în vedere faptul că în această perioadă foarte multe persoane aleg să meargă la Dunăre, în localitatea Gostinu, cu sprijinul Primăriei și al agenților economici care își desfășoară activitatea în zona plajei, prin sistemele acustice avute la dispoziție, vor fi transmise mesajele cu caracter preventiv puse la dispoziție de ISU.
Aceste acțiuni se vor desfășura pe toată perioada sezonului de vară.
Reamintim faptul că, de cele mai multe ori, tragediile la scaldat se produc fie din cauza faptului că persoanele respective nu știu să înoate foarte bine, fie intră în ape în care curenții sunt puternici sau în locuri unde nivelul apei se schimbă brusc și nu mai reușesc să iasă la suprafață.
Din acest motiv, recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când merg la scăldat:
– frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
– evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
– evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;
– nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
– nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;
– nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
– nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
– echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.